Slováci opäť gól od bodov, s Fínmi prehrali 0:1

06.05.2012 Celý región

Helsinki 6. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v nedeľňajšom zápase MS v Helsinkách s domácim Fínskom 0:1. V pondelok o 20.15 miestneho času (19.15 SELČ) sa stretnú s výberom USA, Fínov čakajú v utorok Švajčiari.

Fíni triumfovali vďaka gólu Pesonena už z 8. minúty, no Slovákov tento moment nezlomil a s veľkým favoritom odohrali dôstojnú partiu. Podobne ako proti Kanade im len krôčik chýbal k tomu, aby bodovali. Naopak, titul obhajujúci "Suomi" už druhýkrát aj s kusom šťastia uspeli 1:0 a so 6 bodmi sú na čele tabuľky A-skupiny.

A-skupina:

Fínsko - Slovensko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Gól: 8. Pesonen (Grandlund, Immonen)
Rozhodcovia: Olenin, Bulanov (obaja Rus.) - Dahmen (Švéd.), Wilmont (Kan.)
vylúčení: 2:5 na 2 min
presilovky: 0:0
oslabenia: 0:0
12.855 divákov.

Fínsko: Vehanen - Mäenpää, Hietanen, Salmela, Niskala, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola - Jokinen, Koivu, Filppula - Granlund, Immonen, Pesonen - Joensuu, Kapanen, Komarov - Pyörälä, Kontiola, Pihlström
Slovensko: Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Kopecký, Hossa - Šatan, Surový, Hudáček - Tatar, Mikúš, Miklík - Haščák, Bližňák, Bartovič

V úvode duelu neprišiel očakávaný tlak domácich a tak sa o prvý nápor pokúsili Slováci, výraznejšiu šancu si však nevypracovali. Hra bola dlho vyrovnaná i keď z nej mali opticky viac Fíni. V 7. minúte ale neudržali puk v útočnom pásme a do protiútoku sa dostali Hudáček s Radivojevičom. Mladý útočník svojmu spoluhráčovi prihral neskoro a Radivojevič trafil len do Vehanena. Vzápätí prišlo zaváhanie Cháru na obrannej modrej čiare, z ktorého rezultoval tlak "Suomi" signalizované vylúčenie a po závare pred bránkou aj prvý gól domácich, ktorý na dvakrát strelil Pesonen - 1:0. Laco o chvíľu zneškodnil ďalšie dve veľké príležitosti Fínov, ktorí už diktovali tempo hry. V 13. minúte išiel na trestnú Haščák, ale Fíni prvú presilovku pokazili a Laca prakticky neohrozili. Krátko po jej konci zachránil Fínov Vehanen pri akcii Hossu s Haščákom.

Slováci začali aktívne a vypracovali si veľkú šancu na vyrovnanie, no Šatan v poslednej chvíli bekhendom nedosiahol na puk a nedotlačil ho do prázdnej bránky. Vzápätí chybil neistý Starosta a chvíľu na to zachránil na bránkovej čiare Vydarený. Hra mala rýchle tempo a obaja brankári museli niekoľkokrát likvidovať gólové príležitosti. V 26. minúte mohol vyrovnať Miklík, ale nevydarila sa mu koncovka. Fíni odohrali ďalšiu rozpačitú presilovku a onedlho si vyskúšali aj hru v oslabení. Slováci ich však vôbec nepreverili a na Vehanena leteli len dve strely. V 38. minúte dostal Hudáček výbornú prihrávku cez celé klzisko, no tiesnený domácim obrancom zakončil len vedľa Vehanenovej bránky.

Slováci odštartovali záverečnú tretinu ďalšou presilovkou, ale opäť bez výraznejšieho úspechu. Fíni si vytvorili niekoľko pološancí, ale súperi ich dobre vytláčali zo streleckých pozícii a nepúšťali k dorážkam. Gólovú príležitosť si vypracovali až v 48. minúte počas presilovky, keď na voľného Salmelu prešla prihrávka spoza bránky, no Laco mu veľmi dobre zmenšil strelecký uhol a s jeho pokusom si poradil. Slovenský brankár sa vyznamenal aj v 50. minúte, keď bravúrne zlikvidoval tutovku Jokinena. Fíni sa v záverečných minútach už nesnažili tvoriť hru a Slovákov držali na dištanc od svojej bránky. Vůjtekovi zverenci skúsili aj hru bez brankára, ale na výsledku už nič nezmenili, lebo pár sekúnd do klaksónu čepele Kopeckého a Radivojeviča naraz minuli puk križujúci bránkovisko i milimetre...

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Dnes sme hrali dobre, ale v prvých dvoch tretinách sme mali problémy. Slováci boli horliví a ťažkí súperi. Vzadu sme až príliš často strácali puky a robili chyby. Našťastie pre nás bola tretia tretina naša najlepšia. Slováci boli možno už trochu unavení, my sme hrali veľmi dobre a mohli sme pridať aj druhý gól. Víťazstvo nás samozrejme teší."

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Chceli sme dať nejaký gól, žiaľ, nepodarilo sa nám to. Bol to obojstranne dobrý zápas vo vysokom tempe, stačili sme na Fínov v korčuľovaní a v druhej tretine sme boli lepší. V tretej časti sme však mali veľa vylúčených hráčov a nedokázali sme sa na nich dotiahnuť. K rozhodcom sa vyjadrovať nebudem, ale pravdou je, že sme mali vzhľadom na priebeh veľa vylúčených. Bránenie nás stálo mnoho síl a tie nám potom chýbali v útoku. Myslím si však, že sme zahrali lepšie ako s Kanadou, bol to omnoho lepší výkon."

Ján Laco, brankár SR: "Cítil som sa dobre, chytalo sa mi dobre. Vzadu sme si zakričali, chalani mi pomáhali a fungovalo to. Chceli sme aspoň bod, takže prehra mrzí. O to viac, že o gól, celkovo si však myslím, že sme odohrali vynikajúci zápas. Po inkasovaní som vedel, že ešte máme prakticky celý zápas pred sebou, napokon však rozhodol ten jediný gól. Škoda, že sme nepremenili šance. Urobíme všetko pre to, aby sme to proti USA zlomili."

Dominik Graňák, obranca SR: "Mrzí ma, že po dvoch zápasoch máme na konte nula bodov. Hoci sú Fíni vyspelým tímom a majú aj výborného brankára, vypracovali sme si veľa šancí. Veľká škoda, že sme nedali ani gól. Pokiaľ ide o moju šancu, Miro Šatan mi to prihral na hokejku a chýbali centimetre. Mrzí ma, že z toho nebol gól, zápas sa mohol vyvíjať úplne ináč. Bez gólu sa nedá vyhrať, musíme ich začať strieľať. Z tohto zápasu sa treba poučiť a konečne získať nejaké body.

Michal Sersen, obranca SR: "Bohužiaľ, taký je šport. Nám chýba krôčik k tomu, aby sme dali gól. Snažíme sa, ale nie a nie to tam padnúť."

Juraj Mikúš, útočník SR: "Bez gólu sa nedá vyhrať, to je stará známa pravda. Hrali sme dobre, ale nebolo nám dopriate vytvoriť si tlak. V tretej tretine nám rozhodca zapískal fauly, ktoré boli zvláštne. Každý to videl, nemám k tomu viac čo povedať. Atmosféra bola výborná, určite sa hralo lepšie ako s Kanadou, keď bola hala poloprázdna a mĺkva. Teraz boli oba tímy vyhecované a aj zápas mal vyššiu kvalitu. Musíme na túto prehru zabudnúť a oddýchnuť si. Zajtra je nový deň."

Tomáš Surový, útočník SR: "Zase nám to nepadalo. Fíni nás síce niekedy aj pritlačili, ale sú to majstri sveta a nemôžeme čakať, že im všetko znemožníme. Myslím si, že najmä v druhej tretine sme hrali veľmi dobre."

Tabuľka A-skupina:

1. Fínsko 2 2 0 0 0 2:0 6
2. USA 2 1 1 0 0 12:6 5
3. Kanada 2 1 0 1 0 7:7 4
4. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 5:1 3
-------------------------------------------
5. Francúzsko 2 1 0 0 1 8:10 3
6. Bielorusko 1 0 0 0 1 0:1 0
7. SLOVENSKO 2 0 0 0 2 2:4 0
8. Kazachstan 2 0 0 0 2 4:11 0
 
 
 

Vyberte región